Miltä näyttää sisältö, jota ei ole oikeasti mietitty?
Markkinointi on muuttunut – eikä ihme. Tekoäly tekee siitä nopeampaa, helpompaa ja edullisempaa. Sisältöä syntyy sekunneissa. Kuvia ja raportteja saa yhdellä klikkauksella. Samalla jokin olennainen on jäänyt taka-alalle: ajattelu, oivallus ja tunne.
Mitä jos markkinointi menettää sielunsa
Mitä tapahtuu, kun kukaan ei enää pysähdy kysymään, miltä asiat oikeasti näyttävät, kuulostavat tai tuntuvat? Kun sisältö tehdään vain siksi, että ”näin nyt kuuluu tehdä” tai ”kaikki muutkin tekevät näin”? Kun ”ihan hyvä” riittää ja ”ihan ok” läpäisee julkaisukynnyksen?
Markkinointi jatkuu, mutta merkitys katoaa. Kaikki näyttää tutulta, mutta mikään ei tunnu miltään.
Tekoäly on työkalu, ei ajattelija
Tekoäly on tuonut toki mukanaan paljon hyvää: apua arkeen, nopeutta prosesseihin, tehokkuutta toistuviin tehtäviin. Mutta tekoäly ei kysele, ei pysähdy, ei kyseenalaista tai ehdota ”mitä jos tehdäänkin näin”.
Se kirjoittaa, kuvittaa, analysoi ja optimoi – kyllä. Mutta se ei tiedä, miksi tai kenelle jokin tehdään. Se ei ymmärrä brändin identiteettiä, asiakkaiden tarpeita tai sävyä, joka saa jonkun pysähtymään. Tekoäly tekee, mitä pyydetään, mutta ei ajattele puolestasi – ei ainakaan niin syvällisesti kuin pitäisi. Siksi tarkoitus jää helposti puuttumaan.
”Ihan ok” ei riitä, jos haluat tulla muistetuksi
Hyvä markkinointi ei tapahdu vahingossa. Se ei synny yhdellä pyynnöllä, eikä sitä voi automatisoida nappia painamalla. Se vaatii ajattelua, näkemystä ja kokonaisuuden ymmärrystä.
Tarvitaan silmä, joka näkee yksityiskohdat ja hahmottaa kokonaisuuden. Korva, joka kuulee sävyn ja tunnistaa tunteen. Kokemus, joka ymmärtää, miksi jokin ei toimi ja miten sen voi korjata.
Kampanja, joka tavoittaa tuhansia, mutta ei pysäytä ketään on vain statistiikkaa. Kuva, joka ei erotu, on taustakohinaa. Sisältö, joka ei tunnu miltään, unohtuu heti.
Markkinointi ei ole vain näkyvyyttä, sen kuuluu vaikuttaa
Liian usein visuaalisuus, tekstin sävy ja sisällön rakenne nähdään vain teknisinä yksityiskohtina. Todellisuudessa ne ovat paljon enemmän. Visuaalinen ilme luo ensivaikutelman, sävy välittää viestin tunnetason ja rakenne ohjaa katsojaa. Ne tekevät sisällöstä ymmärrettävää, kiinnostavaa ja vaikuttavaa – jo ennen kuin itse asia edes alkaa avautua.
“Ihan ok” ei riitä, kun kaikki muutkin tekevät “ihan ok”. Markkinoinnin ei kuulu olla pakkopullaa. Sen pitäisi herättää ajatuksia, rakentaa luottamusta ja jättää jälki.
Pysähdy kysymään: miksi me teemme näin
Joskus on hyvä pysähtyä ja kysyä: Tehtiinkö tämä oikeasti ajatuksella vai vain siksi, että jotain piti saada ulos?
Markkinointi on parhaimmillaan oivaltavaa, rehellistä ja merkityksellistä. Se ei kaipaa turhaa kikkailua, vaan tarkoitusta, eikä se synny yksin koneella.
Ajatuksella vai autopilotilla
Tekoälyllä on paikkansa ja hyvässä työkalupakissa se on erinomainen apuri. Mutta yksin se ei kanna kokonaisuutta.
Jos markkinointi tuntuu mekaaniselta, voi olla aika pohtia kenen ajatus sen taustalla oikeastaan on. Läpinäkyvyys, ihmislähtöisyys ja aito ajattelu eivät mene pois muodista.
Lopulta kyse on kuitenkin valinnasta: tehdäänkö vain, että tehdään vai tehdäänkö niin, että sillä on väliä.